Wednesday, November 9, 2011

Traditii de nunta/ Something blue, Something old, Something new (II)



Deci am ramas la Cavalerul si Domnisoara de Onoare. Asadar, ce rol au ei? Cavalerii de onoare se intalnesc la mire acasa, unde are loc Barbieritul Mirelui, care simbolizeaza trecerea acestuia de la tanar flacau, la barbat adevarat :)) la barbat care isi asuma responsabilitati, care este pregatit sa puna bazele unei noi famili, alaturi de aleasa lui, hheiii.. clar vorbim la modul teoretic.... :))apoi, impreuna merg sa ia buchetele de mireasa/ nasa, bratarile de mana, lumanarile, cocardele, de la florarie. Apoi acestia, merg la nasi acasa, unde ginerica, ofera nasei buchetul de flori, se felicita, dupa care pornesc cu totii spre casa miresei. Aici, mireasa pregatita, intampina nasii, si mirele, isi primeste buchetul (mult asteptat ;))) de la mire, si deci incepe Gatitul Miresei de catre nasa si domnisoara de onoare.


I se aseaza voalul, care conform traditiei romanesti, o protejeaza pe mireasa de spiritele si de gandurile rele, ale celor care o vad, si pentru ca orice mireasa e frumoasa, aceasta poate fi deocheata de catre cei care pot face acest lucru. Coolll... 
Pe timpurile stravechi, cand casatoriile erau stabilite intre parinti, fara ca cei tineri sa se cunoasca, mireasa aparea la biserica cu voalul pe ochi, si doar la finalul slujbei religioase, aceasta isi ridica voalul. Alte surse, afirma ca mireasa trebuie sa poarte voal pe cap, ca semn al fecioriei, iar la sfarsitul nuntii, i se pune pe cap o esarfa, un batic, care simbolizeaza devenirea ei ca femeie. Dragut, nu?? 
Cocardele.. vezi ca am un post special dedicat cocardelor. Iar bratarile... sunt doar o inventie a secolului, care peste ani va fi o traditie, asa ca trebuie sa le dam si lor o semnificatie. Ati remarcat ca bratarile de flori se pun si la soacre, si la nasa, si la domnisoara de onoare, ce sa zic.... daca cocardele se pun in partea stanga in dreptul inimii, cu semnificatia clara de consideratie si respect, a mirilor fata de nuntasi,  iar  aceste bratari se pun la mana, atunci tot asta semnifica ;)))) adica nu te respect de la inima la inima, ci de la inima la mana, adica mana sta atarnata langa buzunar.. deci trageti voi concluzia ;))) Eu sincer nu vad semnificatia acestor bratari, e o chestie noua, fara niciun semns, in afara de cel de design. Dar ma mai gandesc si cercetez, si daca aflu ceva... :)))
OOO... urmaeza Hora Miresei  din parcare desigur, si Turta Miresei care se rupe de nasa si soacra mica, desupra capului miresei, si se arunca in 4 parti, probabil dupa punctele cardinale :)) glumesc :)) Ce semnifica hora?? pe scurt... sa arate vecinilor ca s-a maritat fata, si nu a ramas fata batrana, care pe vremuri era o mare rusine, deci, un prilej de bucurie . Turta/ painea semnifica belsug, iar ruperea turtei deasupra capului miresei, reprezinta revarsarea prosperitatii asupra ei, aruncarea bucatilor rupte in cele 4 sensuri (N, S, V, E ;))) semnifica raspandirea acestei prosperitati catre cei care se afla in jurul miresei. Deci sa mergem pe langa mirese, cat mai des :)).

Deci gata si cu asta, deci.. cat e ceasul?? la cat e programata cununia religioasa?? aoleu.. am intarziat?? ne mai primeste?? nu are incotro.. deci... stati linistiti... va cununa azi... daca o cununie tine cam 1 ora, atunci ca sa incape toata lumea, ca doar e programata, facem slujba de 30 de minute :)))

Dar inca mai sunt o multime de traditii, sensuri si simboluri care le vom descoperi intr-o postare viitoare. ;))


No comments:

Post a Comment