Thursday, November 17, 2011

Gnocchi al pomodoro o masa delicioasa ;)



Am dat-o in bara cu minunata supa de orez cu dovlecel, nu a luat decat 2 lingurite, dupa care ma ignora complet. Era deja ora 12, deci mai aveam 1 ora sa improvizez ceva ca sa manance haiducul asta mic si sclifosit (seamana cu taica-sau;))) asa ca... am intrat pe site-ul Anei Maria Ciolacu, unde eram sigura ca voi gasi ceva... http://www.justlovecookin.com/2010/11/gnocchi.html si... da.. am gasit.... eram ca un titirez in bucatarie, dar a iesit, oarecum..... asa ca maimutica mea cea mica a mancat, si gata... am scapat ;)) 

Imi pare rau, ca a fost in contratimp si nu am reusit sa fac o poza finala, toate sunt in ceata. 
Insa pentru acesti Gnocchi este nevoie de o chestie.. pe care eu nu am avut-o si pe care am inlocuit-o cu feliatotul de oua. Smart, isn't it?

Wednesday, November 9, 2011

Nunta online Online Wedding: Un mic dejun sanatos, pentru un copil sanatos

Nunta online Online Wedding: Un mic dejun sanatos, pentru un copil sanatos: Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la ce fac de mancare lui Alexis, ma apuca durerea de cap, insa, in loc sa pun mana pe Nurofe...

Un mic dejun sanatos, pentru un copil sanatos

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la ce fac de mancare lui Alexis, ma apuca durerea de cap, insa, in loc sa pun mana pe Nurofen, mai arunc cate o privire pe minunatul, incredibilul, neinegalabilul blog al Anei Maria Ciolacu, adica acesta http://www.justlovecookin.com. Ultima ei "nebunie" a fost acest  Estonian Kringel, care l-am pus in aplicare. va marturisesc ca e prima mea... incercare cu drojdie, insa de cand am dat de reteta, o fac in fiecare seara, ca sa o servesc baietelului meu dimineata. Aveti aici reteta http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+ana-maria-ciolacu+(Just+Love+Cookin')

 cu exceptia ca am folosit drojdie uscata, miere in loc de zahar (multa miere, noi suntem fani miere de albine, 2 persoane, adica 1 si jumate terminam un borcan de 400 gr pe saptamana :)))) si multa, dar multa scortisoara.

Se vede ca sunt total neprofesionista, si ca ar trebui sa ocolesc bucataria cat mai mult posibil ;))

 Ce sa zic.... e o grozavie si jumate.Au iesit asa: 

Deci... mergeti la linkul de mai sus, daca nu v-au convins pozele mele ofilite. ;))

Nunta online Online Wedding: Traditii de nunta/ Something blue, Something old, ...

Nunta online Online Wedding: Traditii de nunta/ Something blue, Something old, ...: Deci am ramas la Cavalerul si Domnisoara de Onoare. Asadar, ce rol au ei? Cavalerii de onoare se intalnesc la mire acasa, unde are loc Bar...

Traditii de nunta/ Something blue, Something old, Something new (II)



Deci am ramas la Cavalerul si Domnisoara de Onoare. Asadar, ce rol au ei? Cavalerii de onoare se intalnesc la mire acasa, unde are loc Barbieritul Mirelui, care simbolizeaza trecerea acestuia de la tanar flacau, la barbat adevarat :)) la barbat care isi asuma responsabilitati, care este pregatit sa puna bazele unei noi famili, alaturi de aleasa lui, hheiii.. clar vorbim la modul teoretic.... :))apoi, impreuna merg sa ia buchetele de mireasa/ nasa, bratarile de mana, lumanarile, cocardele, de la florarie. Apoi acestia, merg la nasi acasa, unde ginerica, ofera nasei buchetul de flori, se felicita, dupa care pornesc cu totii spre casa miresei. Aici, mireasa pregatita, intampina nasii, si mirele, isi primeste buchetul (mult asteptat ;))) de la mire, si deci incepe Gatitul Miresei de catre nasa si domnisoara de onoare.


I se aseaza voalul, care conform traditiei romanesti, o protejeaza pe mireasa de spiritele si de gandurile rele, ale celor care o vad, si pentru ca orice mireasa e frumoasa, aceasta poate fi deocheata de catre cei care pot face acest lucru. Coolll... 
Pe timpurile stravechi, cand casatoriile erau stabilite intre parinti, fara ca cei tineri sa se cunoasca, mireasa aparea la biserica cu voalul pe ochi, si doar la finalul slujbei religioase, aceasta isi ridica voalul. Alte surse, afirma ca mireasa trebuie sa poarte voal pe cap, ca semn al fecioriei, iar la sfarsitul nuntii, i se pune pe cap o esarfa, un batic, care simbolizeaza devenirea ei ca femeie. Dragut, nu?? 
Cocardele.. vezi ca am un post special dedicat cocardelor. Iar bratarile... sunt doar o inventie a secolului, care peste ani va fi o traditie, asa ca trebuie sa le dam si lor o semnificatie. Ati remarcat ca bratarile de flori se pun si la soacre, si la nasa, si la domnisoara de onoare, ce sa zic.... daca cocardele se pun in partea stanga in dreptul inimii, cu semnificatia clara de consideratie si respect, a mirilor fata de nuntasi,  iar  aceste bratari se pun la mana, atunci tot asta semnifica ;)))) adica nu te respect de la inima la inima, ci de la inima la mana, adica mana sta atarnata langa buzunar.. deci trageti voi concluzia ;))) Eu sincer nu vad semnificatia acestor bratari, e o chestie noua, fara niciun semns, in afara de cel de design. Dar ma mai gandesc si cercetez, si daca aflu ceva... :)))
OOO... urmaeza Hora Miresei  din parcare desigur, si Turta Miresei care se rupe de nasa si soacra mica, desupra capului miresei, si se arunca in 4 parti, probabil dupa punctele cardinale :)) glumesc :)) Ce semnifica hora?? pe scurt... sa arate vecinilor ca s-a maritat fata, si nu a ramas fata batrana, care pe vremuri era o mare rusine, deci, un prilej de bucurie . Turta/ painea semnifica belsug, iar ruperea turtei deasupra capului miresei, reprezinta revarsarea prosperitatii asupra ei, aruncarea bucatilor rupte in cele 4 sensuri (N, S, V, E ;))) semnifica raspandirea acestei prosperitati catre cei care se afla in jurul miresei. Deci sa mergem pe langa mirese, cat mai des :)).

Deci gata si cu asta, deci.. cat e ceasul?? la cat e programata cununia religioasa?? aoleu.. am intarziat?? ne mai primeste?? nu are incotro.. deci... stati linistiti... va cununa azi... daca o cununie tine cam 1 ora, atunci ca sa incape toata lumea, ca doar e programata, facem slujba de 30 de minute :)))

Dar inca mai sunt o multime de traditii, sensuri si simboluri care le vom descoperi intr-o postare viitoare. ;))


Thursday, November 3, 2011

Traditii de nunta/ Something blue, Something old, Something new (I)


Cand ma gandesc la traditii de nunta, imi aduc aminte cu jale, cand in fata blocului, soacra mea, a rupt desupra capului meu un colac. La cate m-am opus, asta nu am putut sa nu o fac. Desigur, nu am facut-o pentru ca stiam ce inseamna, sau pentru ca sunt o pastratoare a traditiilor, ci, pur si simplu pentru ca am vazut cat de mult isi doreste soacra mea, acest lucru, asa ca... let's do it!


Am realizat, abia dupa terminarea cununiei religioase, cand am dat cu piciorul in galeata cu apa si flori de pe treptele bisericii, ca motivul pentru care nu vreau sa respect aceste traditii este total nefondat. Firmituri in par? murdaresc rochia de la galeata? sa fim seriosi, se pot intampla si mai rele, insa nu am cautat niciodata sa vad ce insemna aceste traditii. 
Incepand sa caut, am realizat ca nunta, nu e pur si simplu: ne imbracam mumos, ne intalnim, ne bucuram, mancam, dansam, pozam si apoi plecam. Nope... nunta la romani este plina de traditii si semnificatii, de prunzime si intelepciune fantastica.  Deci, sa incepem:

Totul incepe cu cererea in casatorie, sau traditionalul Petit.  Da tatal fata, sau nu? Tanarul trebuie sa mearga la parintii fetei sa ceara mana acesteia. Acest lucru arata respectul tainarulu pentru viitorii socri. Ei bine, in ziua de azi... lucrurile nu mai stau chiar asa. M-a cerut in casatorie, am zis da? ce mai conteaza? let's do it! Pai, ce nu e binecuvantat de cei care te-au nascut si crescut, cu certitudine ca nu va merge bine. Astazi, valoarea familie nu mai exista, si ca atare nimeni nu mai da valoare nuntii, nimeni nu mai vede profunzimea ritualului pe care trebuie sa-l parcurgi ca mire si mireasa.
Urmeaza Inelul de Logodna. Dupa ce parintii accepta si binecuvinteaza aceasta casatorie, tanarul merge sa aleaga inelul care il va darui iubitei lui. Ce e cu inelul asta de logodna? Se pare ca aceasta traditie este luata de  la egipteni care daruia iubitelor un inel, acceptarea acestuia presupunea un juramant de uniune, daruire si supunere. Inelul se punea pe degetul inelar, de la mana stanga, acest deget fiind considerat in legatura directa cu inima, organul care ascunde cele mai puternice sentimente, adica dragostea si respectul. Wow.. interesant.. treaba asta nu e chiar romaneasca, dar foarte folosita, stiu ca sotul meu m-a cerut in casatorie fara inel, apoi am mers sa cumparam inelul, adica sa-l aleg eu. Iar acum, cand ma uit la inel, ma gandesc la perioada dinainte de casatorie. Asta simt eu. Funny, isn't it?
Alegerea Nasilor. O sa vorbim mai multe despre nasi, intr-un post special dedicat lor, asta pentru ca eu ii considet extrem de importanti. ;) faza draguta aici este Ploconul. Da, dupa ce tinerii hotarasc care ar fi nasii potriviti pentru ei, merg cu ploconul, adica un cadou, daca nasii accepta ploconul, asta inseamna ca le vor fi nasi. Exista un plocon inainte de nunta, adica sambata seara, mirele trimite un plocon nasilor: 5 kg, de vin, 5 lipii, o gasca, zahar si tuica. Genial nu? Si mai exista un plocon dupa nunta: 10 paini, 7-1 gaste si curcani, 10 kg de vin, 3 kg de tuica. Cine stie ce semnificatie au numerele, painile si gastele, ca nu am gasit pe nicaieri. Clar, nu mai da nimeni asa ceva, dar e draguta ideea.
Cavalerii de onoare. Au si ei un rol important. Promit sa postez cat de curand posibil.

Si mai sunt multe, multe traditii. 

Wednesday, November 2, 2011

Broccoli cu pui

Asa ca.. azi, in goana mare... a iesit broccoli cu pui. Dar a fost yummy, yummy..
Ingrediente:
broccoli
piept de pui
gogosar
unt
samantana
patrunjel
ustruoi
sare, piper

Deci, am scos repede puiul de la congelator (adica o bucatica,  ca eu tai pieptul de pui in 4 bucatiti, si le congelez in pungute separate, si scot cate o bucatica, atat cat am nevoie pentru mancarea strumfului meu, 1 an si 9 luni), l-am fiert bine, bine, adica vreo jumate de ora, asta inseamna la mine bine. Apoi, am curatat, spalat si taiat buchetele broccoli. 
Am topit un cubulet de unt, am adaugat carnea de pui taiata bucatele mici, buchetelele de broccoli, si o cana de apa, ca sa nu le prajesc, desigur, gogosarul taiat bucatele mici, sare si piper. Capacelul pe oala, si gata.

 Adica aproape gata. Am lasat sa fiarba bine toate, cu capacelul pus, dupa care am taiat patrunjelul si o feliuta de ustruoi, si mai marunt taiata, si le-am adaugat. Am mai lasat sa fiarba, le-am scos pe o farfurie, am pus putinitaca smantana... si .. cam atat. Hi, hi, hi... 
A iesit yummy, yummy... adica noua ne-a placut...


Mancare pentru cocute/ Baby Food

   

M-am hotarat! In masura in care voi avea timp, voi posta si diverse mancaruri pe care le prepar baietelului meu, Alexis.
   De ce? de ce nu! Glumesc! Azi mi-a venit ideea. Eram programati sa luam masa in "oras", adica la o prietena acasa, insa s-a contramandat totul cu o ora inainte sa pape puiul meu, asa ca a trebuit sa gandesc repede o "reteta", care sa aiba si succes la dumnealui, ca e pretentios ca taica-sau. Asa ca, am aruncat repede o privire ce am in the fridje, si sa am ce sa dau copilului sa pape.
   Trebuie sa mentionez de la inceput, ca urasc sa stau in bucatarie, sa fac mancare in special, ca de altfel, imi place sa spal vase, desi masina de spalat vase este pe my wish list ;)). Si ce trebuie sa se mai stie, este faptul ca sunt foarte stricta cu mancarea bebelusului. Nu miraculoasele prajeli, Nu mancare la cutie, Nu prafuri, Nu la microunde, Nu  condimente, si lista poate continua. Am casa ticsita de carti cu retete pentru copii, si imi pare rau ca am irosit banii aiurea, deoarece sunt pline de porcarii, si recomandari pe care eu nu le-as pune in practica e.g. snitel de pui/ porc(prajit in ulei), omleta, prajituri cu zahar cat cuprinde,  pentru copii de 1 an. Asta e culmea. Asa ca, de ceva timp, am incetat sa mai "studiez" cartile si site-urile speciale cu mancaruri pentru bebelusi/ copii. Mai degraba am gasit mancaruri si prajituri numai bune pentru bebelusi, pe site-uri dedicate adultilor, clar ca l-am salvat si le urmaresc cu placere.
   Deci, cam atat! Daca poate fi de folos cuiva, ma bucur, daca nu, asta e! ;))
   Eii.. si daca cineva vrea sa ma critice, e asteptat cu mare placere. :))